Sağlık

Yoğurdun İçerdiği 10 Vatanim ve Mineral

Türk mutfağında değerli bir yeri olan yoğurt, içerdiği güçlü vitamin ve mineraller sayesinde sıhhate olan yararlarıyla biliniyor. Yoğurt bebeklik devrinden itibaren her yaş kümesinin beslenmesinde büyük ehemmiyet taşıdığı üzere, içerdiği kalsiyum açısından menopoz sürecinde de büyük rol oynuyor. Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ yoğurdun yararları hakkında bilgi verdi.

Bağışıklığı destekliyor

Yoğurt sindirimi kolaylaştırıp bağırsakların çalışmasına yardım eder. Laktoz içeriğinin süte nazaran az olması nedeniyle sindirimde avantaj sağlamaktadır. İçerdiği probiyotikler sayesinde sindirimin yanında beden bağışıklığını da takviyeler.

Kemik erimesini önlemede etkili

Yoğurt, içerdiği kalsiyum sebebiyle kemikleri güçlendirir ve korur. Bu nedenle osteoporozun (kemik erimesi) önlenmesinde de büyük ehemmiyet taşır. Kalsiyumun en kıymetli fonksiyonu kemik ve diş sıhhatini korumak ve gelişimlerini sağlamaktır. Münasebetiyle büyümenin süratli olduğu periyotta, hamilelikte ve emzirme periyodunda kalsiyuma muhtaçlık daha da artış göstermektedir.

Fosfor tarafından çok zengin

Yoğurt, fosfor tarafından de zengindir. Fosfor, hücrelerde yer alan DNA ve RNA moleküllerinin temel yapıtaşlarıdır. Hücredeki tüm güç döngüsünü sağlamaktadır. 200 g yani 1 kase yarım yağlı yoğurdun 36’sı karbonhidrat, 32’si protein ve 32’si yağdan oluşmaktadır. 1 kase yoğurt ortalama 100 kcal’dir.

Yoğurdun içerisinde bulunan vitamin ve mineraller aşağıdaki üzeredir;

  1. 6.8 g protein
  2. 3,5 g yağ
  3. 8.2 g karbonhidrat
  4. 100 mg sodyum
  5. 320 mg potasyum
  6. 230 mg kalsiyum
  7. 200 mg fosfor
  8. 10 mg kolesterol
  9. 44 iu a vitamini
  10. 2 mg c vitamini

Yoğurdun yeşil suyunu dökmeyin

Yoğurt bakterileri faaliyetleri sırasında B1, B2, B3vitaminleri sentezler. Münasebetiyle bu vitaminlerde cilt sıhhati konusunda bedeni dayanaklar. Yoğurdun yeşil suyu muhakkak dökülmemelidir. İçerdiği yüksek ölçüdeki riboflavin büyüme, doku yenilenmesi ve güç metabolizmasında vazifelidir. Yoğurt günün her öğününde tüketilebilir. Ana yemeklerde yahut orta öğünlerde tercih edilebilir.

Günde en az 1 kase yoğurt tüketin

Günlük tüketilmesi gereken yoğurt ölçüsü başka süt kümelerini tüketim durumuna nazaran değişiklik gösterir. Şayet öteki süt eserleri tüketilmiyorsa ve kişinin kalori muhtaçlığına nazaran uygunsa porsiyon artırılabilir. Gün içerisinde süt ve peynir tüketiliyorsa günlük en az 1 kase yoğurt tüketimi kafidir. Lakin hiç tüketilmiyorsa bu 3-4 kaseye çıkabilir.Bazı hazır yoğurtlar, yüksek ölçülerde ek şeker ve faydalı olmayan öteki katkı hususlarına sahiptir. Bu nedenle sağlam doğal yoğurtların tercih edilmesi epeyce değerlidir.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türk, rus, özbek Bağcılar escort bayan iletişim
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
Aşık Veysel Escort
Yavuz Selim Escort
Küçükbakkalköy Escort
Orta Escort
Göçbeyli Escort
Seymen Escort
Kemalpaşa Escort
İnönü Escort
Yenisahra Escort
Bozhane Escort
Haseki Sultan Escort
Zeynep Kamil Escort
Poyrazköy Escort
Soğullu Escort
Dudullu Osb Escort
Kadıköy Escort
19 Mayıs Escort
Karagümrük Escort
Namık Kemal Escort
Tomtom Escort
Meşrutiyet Escort
Esenkent Escort
Demirciköy Escort
Kurfallı Escort
Haseki Sultan Escort
Orta Escort
Beştelsiz Escort
Koşuyolu Escort
Ahmediye Escort
İsmetpaşa Escort
Soğullu Escort
Kaptanpaşa Escort
Ziya Gökalp Escort
Esentepe Escort
Orhangazi Escort
Bostancı Escort
Yeşilbağlar Escort
Yalı Escort
Cevizli Escort
Güzeltepe Escort
Batı Escort
Piyalepaşa Escort
Levent Escort
Yakacık Çarşı Escort