Bitlis Balı Dünyada Birinci Oldu
– Bitlis balı dünyada birinci oldu
Londra’da düzenlenen yarışmada 600 bal arasından birinci oldu
BİTLİS – Bitlis balı, dünyanın en prestijli bal yarışmalarından biri olan Londra Uluslararası Bal Yarışmaları çerçevesinde tüm testlerden başarıyla geçerek dünyada ‘Altın Bal’ ödülünün sahibi oldu.
Zengin floraya sahip yüksek rakımlı yaylalarda üretilen Bitlis balı, kalitesini başarıyla kanıtlayarak 600 bal arasından birinci seçilmiştir. Geçen ay uluslararası bal yarışmaları için Londra’daki laboratuvarlara gönderilen Bitlis balı, prolin değeri, nem içeriği ve polen sayısı bakımından birinci oldu.
120’ye yakın ülkeden 600 arıcının katıldığı değerlendirmede Bitlis balının dünya birincisi olarak seçilmesi, kentteki arıcılara büyük memnuniyet verdi. Laboratuvarlarda yapılan testlerden geçerek Londra Uluslararası Bal Yarışı’nda heyet üyelerinin verdiği puanlarla birinci olan Bitlisli bal üreticisi Serdar Nevzat Ersan ödülünü önümüzdeki günlerde alacak. Arıcılık mesleğini üçüncü kuşak olarak sürdüren Ersan, aile olarak yaklaşık 100 yıldır balla uğraştıklarını söyledi. ‘Altın Bal’ ödülünü alan Serdar Nevzat Ersan, bal alanında dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan ‘Altın Bal’ ödülünü almaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “Ürünlerimiz; Dünyanın en eşsiz ve zengin florasına sahip olan Bitlis ilimizin yaylalarında tamamen doğal ortamda üretim yapıyoruz.1.500 ila 2.300 rakımlar ve 1.200’e yakın bitki çeşitliliği ile yüksek yaylalarda bu eşsiz eserleri üretiyoruz.170 Bu bitkilerin bir kısmı endemik ve tıbbi bitki türlerinden elde edilmektedir.Amacımız dünyanın en eşsiz ve zengin florasına sahip olan Bitlis ilimizin seçkin balının dünyadaki tüm tüketici sofralarında olmasını sağlamaktır. gerçek ve kaliteli bal yeme hakkı.
Dünya çapında ikinci kez ödül aldıklarını vurgulayan Ersan, “2017 yılında Dünya Arıcılık Kongresi Apimondia bal yarışı ödüllerinde dünya kalite ödülü ile ilimizi gururlandırdık. Bu yıl uluslararası bal yarışında 600 katılımcıyı geçtik. İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen ve ilimizi ‘Altın Bal’la ödüllendiren Jeolojide Bitlis masifi olarak tanımlanan ve mineral çeşitliliği açısından oldukça kuvvetli bir toprağa sahip olan ilimizde çok sayıda endemik ve şifalı bitki türü bulunmaktadır. Yayla ve meralarımızın tamamı endemik ve şifalı bitki örtüsüne sahip doğal floradan oluşmaktadır.Ülkenin başka yerlerinde bulunmayan gübre ve kil karışımından yapılan kovanlarda yapılmaktadır.Bu kovanlar ilimiz dışında hiçbir yerde kullanılmamakta ve bu kovanlara hiçbir şekilde üretim sürecine müdahale edilmemektedir.Bu kovanlar hiçbir arıcılık tekniğinin uygulanmadığı doğal arı barınaklarıdır.Bitlisimizin balı ülkemizde ve diğer ülkelerde haklı bir üne sahiptir ve üstün niteliklidir. Elde ettiği bitkisel kaynaklardan dolayı tat ve aroma yönünden özellikler taşır. Kısacası onu kaliteli ve üstün kılan tüm parametreler Bitlis’imizin balında mevcuttur.”